Makový chléb

Pšeničný chléb s použitím žitného kvásku a celým mákem. Ten je nejen jako ozdoba na kůrce, ale také uvnitř.

Nejdříve si připravíme:

30 g aktivního žitného kvásku
100 g pšeničné hladké mouky
100 g vlažné vody

Suroviny smícháme v misce, tu přikryjeme potravinářskou fólií a odstavíme ji na 8 až 12 hodin na teplé místo. Během této doby kvásek zvětší svůj objem asi o necelou čtvrtinu a bude lehce bublat.

Těsto na bochník 800 g
450 g hladké pšeničné chlebové mouky
30 g celozrnné pšeničné mouky
15 g sušeného mléka
15 g celého modrého máku
18 g soli
300 až 325 g vlažné vody
1 lžíce máku na posypání 

Mouky prosejeme, přidáme k nim kvásek, sůl, mák, sušené mléko a část vody a vypracujeme z nich těsto. Vodu přiléváme postupně, těsto by mělo mít spíše hutnější konzistenci. Z uhněteného těsta vytvoříme kouli, kterou dáme do misky vymazané olejem, misku přikryjeme utěrkou a dáme ji na 1½ hodiny na teplé místo. Během kynutí těsto jednou (po 45 minutách) odvzdušníme jeho přeložením. _C061054Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, roztáhneme na čtverec a překládáním okrajů ke středu vytvarujeme bochník. Bochník vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené pedigové ošatky (velikost cca 1 kg těsta), přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Ošatku s chlebem můžeme dát také kynout na celou noc do ledničky – ošatku s připraveným nevykynutým těstem přikryjeme utěrkou nebo vložíme do igelitové tašky a na 8 až 10 hodin ji dáme do ledničky. Z ledničky a igelitové tašky chleba vytáhneme ½ hodiny před pečením.

_C061069Před samotným pečením nahřejeme troubu na 250°C. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Proto dáme do trouby malý plechový hrnek s vařící vodou. Po nahřátí trouby vyklopíme těsto spojem dolů na pečící plech, potřeme vodou a posypeme mákem. Po vložení chleba do trouby snížíme teplotu na 230°C, pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 20 minut. Upečený chléb necháme vychladnout na roštu.
Facebooktwittermail

Napsat komentář