Domácí anýzový chléb s dýňovými semínky

Tento chléb můžete obohatit pokaždé něčím jiným. V tom tkví kouzlo domácího pečení…

Nejdříve si připravíme:
  • 10 g aktivního žitného kvásku
  • 100 g pšeničné hladké mouky
  • 60 g vlažné vody

Suroviny smícháme v misce, tu přikryjeme potravinářskou fólií a odstavíme ji na 12 hodin na teplé místo.

Těsto na bochník 800 g

  • 300 g hladké pšeničné chlebové mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 8 g soli
  • 2,5 g semínek anýzu
  • hrst dýňových semínek
  • 280 až 300 ml vlažné vody
Všechny suroviny smícháme v míse a hněteme je společně asi 5 minut, až vznikne těsto, které je lehce lepivé a není úplně hutné. Vodu přiléváme do těsta postupně. Na závěr do těsta zapracujeme semínka. Připravené těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2½hodiny.
V polovině kynutí těsto odvzdušníme jeho přeložením na polovinu. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Krátce hněteme a postupně vytvoříme základ pro bochník. Ten vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené ošatky, přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2 hodiny. Ošatku s chlebem můžeme také dát kynout na celou noc do ledničky.
Troubu nahřejeme na 250°C. Poté bochník vyklopíme spojen dolů na horký pečící plech, který byl do té doby, spolu s hrnkem vody, v rozehřáté troubě. Aby měl chléb hladkou kůrku, bochník pomažeme vodou. 20150103_062017~2Pokud bochník nepomažeme vodou, kůrka nebude hladká a lesklá, ale i takový chléb má své kouzlo. Takto ošetřený bochník vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut. poté snížíme teplotu na 200°C a pečeme dalších 20 až 30 minut. Chléb je upečený ve chvíli, kdy poklepem vydává charakteristický dunivý zvuk :).
Upečený chléb přemístíme na rošt a necháme jej vychladnout.

 

Facebooktwittermail