Jak jsem ke kvásku přišla

Vyzkoušela jsem různé způsoby a proběhlo mnoho pokusů o udržení pravého žitného kvásku. Nakonec jsem myšlenku na vlastní kváskový chléb opustila.

O rok později jsem se do toho pustila znovu, tomu pokušení již nešlo déle odolávat.. Ovšem žádné přehnané ambice, jen vyjde, tak ok, nevyjde, nic nenadělám, není mi to dáno.. A helemese, najednou se ve sklenici něco pohnulo.. „Ty žiješ! Jupí.“ 

Suroviny:
50 g žitná mouka, voda (používám šumavský pramen, kterým jsme nahradili vodu z kohoutku)

Do vyšší sklenice nasypu mouku, přidám tolik vody, aby vzniklo těstíčko přiměřeně hutné (ale lžíce v něm nestojí).  Těsto kvašením řídne.. Sklenici s kváskem nechávám stát na kuchyňské lince.  Přikrmuji a promíchám 1x denně po čtyři dny, aby nehladověl 🙂 V současné době kvásek uchovávám v lednici, jelikož prozatím peču jen pro potřeby naší rodiny. Před použitím nechám kvásek „pracovat“ v pokojové teplotě přibližně 8 – 10 hodin.

kvásek

Jakmile vzejde potřebné množství kvásku, neváhám ani vteřinu a s respektem peču domácí kváskový chléb.

 

Zde uvádím recept, který se mi osvědčil:

  • 240 g žitného kvásku
  • 280 g vlažné vody
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 180 g žitné chlebové mouky
  • 14 g soli
  • lžička kmínu

Dále směs semínek, koření a ořechů, případně kořenící směs do chleba Alnatura

Postup:

Navážím a smíchám sypké suroviny, zvlášť vodu s kváskem.. Obojí pak spojím v jeden celek. Zpracovávám přibližně deset minut. Spěchat se nevyplatí.. Nechám kynout 2,5 hodiny. Poté těsto vyklopím na pomoučený vál a ručně hnětu a překládám. Nakonec vypracuji kulatý bochník nebo válec a vložím do poctivě vymoučené ošatky. Kynutí si vyžádá opět přibližně dvě hodiny. Poté peču na 250 stupňů Celsia (režim tepla zhora i zdola), po deseti minutách stáhnu na 200 stupňů. Po deseti až patnácti minutách poklepem na bochník zjišťuji průběžný stav, aby střed nebyl příliš měkký. Když specificky duní, je hotovo. Vychládá na mřížce, to aby se „nepotil“.

_B100373

 

Proč si pořídit vlastní mlýnek?

Čerstvě mletá mouka se poměrně rychle kazí. Aby vydržela déle, z umleté mouky se odfiltrovávají klíčky. Při tomto procesu se ze zrna oddělí i vnější vrstvy, které obsahují největší množství vlákniny. Tak vzniká běžná mouka dostupná v obchodech. V takových kupovaných výrobcích je tedy ztracena většina vitamínů, živin i vlákniny. Abychom s moukou do těla přijímali všechny důležité složky, musí být mouka čerstvě namletá a zkonzumovaná krátce poté.

 

fidibus21

fidibus21

Facebooktwittermail

Napsat komentář