Hledání dobré kávy

Stručná historie kávy

V Persii ji popíjeli už od 9. století. V Arábii si získala hrdý titul „víno islámu“. Nejstarší kavárna v Evropě byla otevřena roku 1647 v Benátkách na náměstí v. Marka. V Praze se černá dáma objevila poprvé kolem roku 1700 a nabízel ji potulný Arab z Damašku…

Herajtova kavárna

Jelikož ke každému správnému Café obchůdku patří dobrá káva, hledám již delší čas recept na chutnou, černohnědou, voňavě kouřící a dostatečně silnou kofeinovou náplň ristretto šálku.

Náčiní na přípravu kávy
Náčiní na přípravu kávy

První pokusy směřovaly k všelijakým presovačům, ale žádný z cenově přístupnějších se ani nepřiblížil chuti, kterou nabízí např. kávy podávané v italských či chorvatských kavárnách.

Konvička Radig z IKEA
Konvička Radig z IKEA

Až jsem před časem objevil v Ikee jednoduchý „neautomatický“ pressovač (konvici) RÅDIG. Od té doby hledám na internetu informace laboruji s přípravou a hledám optimální výslednou chuť. Pro originální výsledek je třeba skloubit spoustu činností:

  • Objevit a uskladnit ta správná, chutná kávová zrna
  • Umlít kávu na ideální konzistenci
  • Ušlehat husté mléko
  • Najít příjemný design hrnků
  • Umět správně podat kávu, mléko případně vodu na zapití
  • Najít lidi, kteří mají chuť prožít nad šálkem příjemné chvíle

Podrobnější popis jednotlivých bodů bude v příštích příspěvcích.

A toto je výsledek, :)
A toto je výsledek, 🙂

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmail

Napsat komentář