Mák obsahuje desetkrát více vápníku než mléčné výrobky a snadno vám tedy pomůže doplnit doporučenou denní dávku. Pokud vás trápí problémy s kostmi, přílišná lámavost, bolavé klouby, zařaďte mák na nějakou dobu do jídelníčku.
Na těsto:
- 250 g špaldové mouky
- 2 lžíce cukru
- 170 g másla
- 1 vejce
Mouku smícháme s cukrem a promneme s plátky másla. Přidáme vejce a uhněteme těsto. Pokud nám těsto nedrží pospolu, přidáme jednu až dvě lžíce vody. Prohněteme těsto, přikryjeme fólií a necháme cca 30 minut odpočinout.
Maková náplň:
- 200 g máku
- sklenička mléka
- 3 lžíce medu
- mandlové plátky
- rozinky nebo datle
- vlašské ořechy
- citrónová kůra (kandovaná)
- 1 vejce
Umletý mák vsypeme do hrnce, zalijeme přiměřeným množstvím mléka. Mák s
mlékem povaříme a odstavíme z tepelného zdroje. Do teplé makové náplně přidáme mandlové plátky, sekané vlašské ořechy, med a kandovanou citrusovou kůru. Do zchladlé náplně přidáme celé vejce a důkladně promícháme. Těsto rozdělíme na dva stejné díly (spodní a horní vrstva). S horní vrstvou si můžete pohrát, např. vytvářet pruhy nebo vánočními vykrajovátky tvořit umělecké dílo 🙂
![Mák (2)](http://www.herajtovna.cz/wp-content/uploads/2015/03/Mák-2-71x300.jpg)
Náplň nalijeme na koláčové těsto, které předtím propícháme vidličkou, aby se netvořily vzduchové bubliny, a rozhrneme do všech stran.
Poté „doladíme“ druhou vrstvu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
![Share on Facebook Facebook](http://www.herajtovna.cz/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/facebook.png)
![Share on Twitter twitter](http://www.herajtovna.cz/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/twitter.png)
![Share by email mail](http://www.herajtovna.cz/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/mail.png)