Svatební koláčky

Žádná pouť, posvícení a především svatební hostina se bez nich neobejde 🙂

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky

Kvásek:

  • 40 dkg teplého mléka
  • 15 dkg cukru
  • 3 kostky droždí (pokojová teplota)

Dále si připravíme:

  • 25 dkg řepkového oleje
  • 6 žloutků
  • lžička soli
  • Mixujeme přibližně 2 minuty

Tvarohová náplň – (10 ks balených tvarohů, ne z vaničky!)

6 žloutků, sníh, mléko dle tuhosti tvarohu, 2 vanilkové pudinky, citronová kůra, vanilkový cukr a cukr moučka dle potřeby.

Postup:

Do mísy dáme menší množství mouky jako základ a postupně přiléváme trochu kvásku, trochu olejové směsi a zase mouku, dokud je co přidávat. Zaděláváme alespoň 15 minut, tím získá těsto správnou pružnost a hladkost.
Necháme kynout.Výroba

Z vykynutého těsta vykrajujeme malé kousky a tvoříme kuličky. Ty necháme opět krátce kynout. Malou skleničkou vytvarujeme kolečka. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme tvarohem, mákem nebo povidly. Třešničkou na koláčích je rozinka nebo mandle. Nazdobené koláčky ještě necháme chvíli kynout na plechu.Pekařky

Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů.

Po vytažení z trouby necháme koláčky vychladnout. Poté potřeme směsí másla, cukru a rumu.

Facebooktwittermail

Napsat komentář