Jak zahřát chalupu

Herajtovna je chalupa z počátku minulého století a tak jsou její zdi postaveny z hlíny smíchané se slámou – z „vepříků“. Obvodové zdi jsou 80 čísel silné a tak rozhodně není třeba jakákoliv přidávaná izolace. Jediné, co je nutné zaizolovat, jsou stropy, jelikož dříve měli lidé v podkroví uložené seno, které sloužilo jako krmivo na zimu a zároveň jako výborná izolace.

Původně byly obyvatelné pouze dvě místnosti, vytápěné malými kamínky a jedním otevřeným krbem.

Otevřený krb
Otevřený krb

Bohužel způsob vytápění původního hospodského sálu jsme nevypátrali. Postupným rozšiřováním obytných místností, jsme byli nuceni vymyslet nějaké sofistikovanější „centrální“ topení. Nepostupovali jsme však nějak cíleně dle profesionálního projektu, ale tak „jak život šel“.  V době, kdy v obci probíhala plynofikace, jsme přivedli do chalupy plyn, pořídili kotel a k němu tři radiátory. Lebedili jsme si blahem, jaké je to příjemné teplo, ale po prvním vyúčtování spotřebovaného plynu, jsme se probudili do reality 🙂 a rychle se vrátili k několika kamínkům. Pokud jsme však chtěli topit ve více místnostech, dříví mizelo v hladových horkých dírách, jako kdyby je někdo kradl. A tak začalo hledání, jak topit příjemně a hlavně levně. Po cca roce shánění informací, jsme vybrali variantu kachlová kamna, doplněná o teplovodní výměník, napojený na stávající okruh ústředního topení, avšak rozšířený o dvě podlahové topení,

Pokládka "topné" podlahy
Pokládka „topné“ podlahy

v kombinaci s původním plynovým kotlem. Nyní toto kombinované topení využíváme více než rok, a jsme nadmíru spokojeni.

Stavba kachlového sporáku
Stavba kachlového sporáku

Když přijedeme na víkend, zatopíme v kachlových kamnech a do 2 hodin je v kuchyni teplo a začínají hřát i radiátory v okolních místnostech. Těm však trvá ohřev místností podstatně déle a tak jim občas pomůžeme plynovým kotlem, aby to šlo rychleji. Zatím jsme shledali jediný nedostatek, že pokud chceme topit jen pomocí kamen a výměníku (bez plynu) ve všech místnostech, je v okolí kamen značné horko. Proto plánujeme ještě dodatečný rozvod horkého vzduchu do podkroví.

Pro ohřátí chalupy jsme museli udělat několik dílčích „staveb“ které budou popsány samostatnými příspěvky:

  • Výměna oken a dveří
  • Stavba kachlových kamen s výměníkem
  • Příruční přitápění (sálavé panely)
  • Jak donutit horký vzduch k cirkulaci (zatím nerealizováno)
Facebooktwittermail

Napsat komentář