Žitný chléb – do formy

Množství těsta v tomto receptu mi většinou vyjde do dvou forem.

První krok – příprava kvásku

1 den v 18:00

Z kvásku, vody a mouky vytvoříme těstíčko a přikryté necháme odpočívat v míse.  Do druhého dne prokvasí a stane se základem pro těsto.

Druhý krok – těsto

2. den v 7:30

  • 450 ml vlažné vody
  • 250 g hladké celozrnné žitné mouky

Připravený kvásek dáme do větší mísy a přidáme odměřené množství vlažné vody a mouky.

  13:30

  • 250 g hladké celozrnné žitné mouky (nebo 200 g žitné + 50 g hladké celozrnné špaldové), lze celkově použít i více mouky,  až 350 g
  • 1 rovná polévková lžíce soli
  • 1 rovná polévková lžíce mletého kmínu

Naředěné těsto je nyní přikrmené moukou a tak jej necháme dál odpočívat, aby v klidu mohlo probíhat kvašení.

Po čtyřech hodinách – sledujeme kvašení a i to jak se těsto nadzvedává. Zhruba po pěti hodinách by mohlo být  připravené. Doporučuji sledovat, protože, je-li v místnosti dostatečné teplo, může proběhnout bouřlivé kvašení rychleji.  Těsto by nemělo začít klesat.

Třetí krok – vložení do formy

Mouku se solí a kořením dobře prohněteme a tímto těstem naplníme vymazané formy. Já využívám silikonovou formu na chléb, tudíž nemusím vymazávat.

Těstem plníme formy asi do dvou třetin a dál necháme kynout v místnosti ve formách tak dlouho, až povrch těsta začne dosahovat k okraji formy.

Čtvrtý krok – pečení

Nastavíme teplotu trouby na 220 stupňů. Při uvedené vyšší počáteční teplotě dojde nejdříve k prohřátí těsta a též k dalšímu kynutí. Po 10 minutách snížíme teplotu na 200 °C.

Tento typ chleba, kdy je těsto řidší, pečeme přibližně 60 minut. Upečený chléb poznáme poklepem (musí dunět). Poté vyklopíme z forem na mřížku a necháme vychladnout.

Facebooktwittermail

Napsat komentář