Již nějakou dobu pokukujeme po možnosti uvařit pravé espresso s dokonalou pěnou. Moka konvička umí udělat velice dobrou kávu, ale créma (pěna) je minimální. A tak jsme začali hledat ten pravý stroj. Od prvotních úvah o nějakém obrovském všeumějícím automatu jsme se postupně dostali až k jednoznačné volbě – kvalitní pákový přístroj a solo mlýnek. Jelikož káva je naše zábava a ne obživa, zamítli jsme vody profesionálních kávovarů a v takto zúžené volbě až zas tak velký výběr není. Ve finále zvítězil kávovar italské firmy Rancilio Silvia doplněný o PID regulaci od firmy bunacafe.cz. Mlýnek máme také od Rancilie. Zpočátku nás překvapilo, že do standardních kávovarů někteří prodejci doplňují elektronickou regulaci (PID) vlastní výroby, ale i ve světě je toto běžný postup a tak jsme se přestali divit. Tato regulace umožňuje detailně měnit parametry extrakce kávy a mít celý proces pod kontrolou. Nijak to však nezjednodušuje přípravu kávy, stále je to o zkušenostech.
![](http://www.herajtovna.cz/wp-content/uploads/2017/06/6093536.jpg)
- extrakce – vlastní proces „vaření“ espressa trvající cca 20-25 vteřin
- páka, portafiler – páka do které barista pěchuje namletou kávu
- temper – pěchovátko pro napěchování kávy v páce
- PID – elektronická regulace umožňující mimo jiné snímat a regulovat teploty na několika místech kávovaru
![Share on Facebook Facebook](http://www.herajtovna.cz/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/facebook.png)
![Share on Twitter twitter](http://www.herajtovna.cz/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/twitter.png)
![Share by email mail](http://www.herajtovna.cz/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/mail.png)